“Mijn man en ik hebben meer zorg nodig”, vertelt Ellie als ze ons belt. “Toen ik de zorgverzekering hierover belde, zeiden die dat ik een cliëntondersteuner nodig had en dat die bij jullie werkt. Ben ik hier goed?” . Zeker u zit goed.

Cliëntondersteuner, wat is dat?

Ellie heeft nog nooit gehoord van cliëntondersteuners. Daarom leggen we haar uit: “Cliëntondersteuners helpen u uw zorg goed te organiseren. Samen kijken we welke problemen er zijn en wat er nodig is om ze op te lossen. Gemeentes zijn verplicht deze cliëntondersteuning gratis aan te bieden. Voor Almelo mogen wij vanuit Almelo Sociaal die hulp aan Almeloërs geven.”
Als Ellie doorvraagt wat we precies doen, hoort ze: “Almelo Sociaal is de koepel waar de ouderenbonden COSBO en de Adviesraad Sociaal Domein samen met Team Cliëntondersteuning onder vallen. Vertel eens, waarom hebt u meer zorg nodig?”

Aanpassingen of meer hulp nodig?

Ellie vertelt dat de conditie van haar man Frans achteruit gaat. “Hij is longpatiënt en gebruikt zuurstof. Zelf zit ik in een rolstoel. We krijgen al wel hulp, maar toch wordt het moeilijker voor hem om me te helpen.” Als mijn collega vraagt welke hulp ze krijgen, lukt het Ellie niet goed om dit uit te leggen. “Misschien hebben we ook meer aanpassingen nodig?”, voegt ze onzeker toe. Wij maken daarom een afspraak voor een huisbezoek.


‘Misschien hebben we ook meer aanpassingen nodig?’

Vaker thuiszorg én Wmo-hulp


Ellie en Frans blijken al in een aangepast huis te wonen; vloeren zonder drempels, steunen in de wc. Maar Frans heeft meer lichamelijke zorg nodig. Wij bellen met hun eigen thuiszorg om te regelen dat ze wat vaker komen. Dat is zo gepiept. En omdat Frans nu minder in huis kan doen dan vorig jaar, bellen we ook het Wmo-loket van de gemeente. Dat belooft dat er binnenkort een consulent bij hen thuis komt, om te kijken wat ze nog meer nodig hebben. Ellie is verrast en opgelucht. “Wat fijn dit. Jullie hulp kost ons niets, maar levert wel veel op.”

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.