In het nieuws

Geregeld staan wij in de kranten en op filmpjes. Met columns, artikelen over hulp in coronatijd, en berichten als we op de barricades klimmen omdat de gemeente Almelo beslissingen neemt waar u nadeel van hebt (op gebied van geld, zorg of wonen). Hieronder vindt u deze publiciteit.

10 Jaar kunst van Jacqueline

Het liefst heeft ze dat anderen kunnen genieten van haar kunst. Verkopen hoeft ze niet. Uitlenen wel. Jacqueline exposeert bij Almelo Sociaal. Expositie ‘10 jaar Jacqueline’ is te zien aan de Boddenstraat 3 in Almelo. 

ALMELO – Jacqueline reageerde onlangs op een oproep van Almelo Sociaal op sociale media. “Een week of twee geleden was het. Er was ruimte beschikbaar waar Almelo Sociaal kunst wilde laten zien. Daar heb ik op gereageerd. Ik heb heel veel schilderijen en tekeningen gemaakt in al die jaren. Een selectie van mijn werken is nu te zien aan de Boddenstraat 3”, zegt de Almelose. De organisatie is blij met de werken. “Het is een prachtige schilderijenexpositie van een vroegere bezoeker van ons. Ook is er gratis uitleen van deze kunstwerken”, laat Almelo Sociaal weten. Jacqueline ziet dat wel zitten. Het gaat haar er niet om geld te verdienen aan de kunst. “Ik hou van kunst. Het is mooi als anderen daarvan kunnen genieten. Ik heb ook wel eens werken weggegeven. Ik vind het ook leuk dat het uitgeleend wordt. Dan breng je het later weer terug en kunnen ook andere mensen het weer bekijken”, zegt ze. Sinds 15 juli zijn de schilderijen van Jacqueline op afspraak te bewonderen bij Almelo Sociaal. Belangstellenden hoeven zich overigens niet te haasten. De werken zijn nog maanden te bezichtigen. “Volgens mij duurt de expositie tot 20 oktober”, zegt Jacqueline. Zij exposeert ook graag omdat ze Almelo Sociaal wil helpen. “Almelo Sociaal heeft mij in verleden ook geholpen.” Almelo Sociaal staat bekend om de gratis hulp aan alle Almelöers met vragen over geld, zorg en wonen. Hierover staat elke twee weken ook een column in het Almelo’s Weekblad. Sinds 2021 huist de stichting in gebouw Dreesz. Enkele weken geleden werd een oproep op facebook geplaatst om de lege muren in de gang naar haar kantoren te vullen met een expositie. Jacqueline was de eerste die reageerde. “Nu zijn er volgens mij dertien werken te zien van mij. Ik schilder al heel lang, maar zo’n tien jaar geleden ben ik begonnen met acryl op doek.” Haar laatste schilderijen zijn daarbij iets abstracter dan haar eerdere kunst.


Almelo Wijst de Weg: duizend mensen op spreekuur voor hulp

Almelo, 28 maart 2023 1Twente

Woonproblemen, omgaan met schulden of het beantwoorden van moeilijke brieven. Situaties waarin niet iedereen zichzelf kan redden. Cliëntondersteuners van Almelo Sociaal helpen inwoners bij deze problemen. In het afgelopen jaar kwamen er bijna duizend mensen op het spreekuur aan de Boddenstraat in Almelo. “We zien schrijnende situaties. Onze hulp is hard nodig.”

In totaal waren er in 2022 1347 cliëntcontacten. “Daarbij rekenen we ook telefonische contacten mee,” zo zegt Haije Wind, voorzitter van Almelo Wijst de Weg, onderdeel van Almelo Sociaal. De stichting helpt inwoners op het gebied van financiën, belastingen, kwijtscheldingen, woonproblemen, schulden en toeslagen. “Je staat er versteld van hoeveel mensen geen computer of emailadres hebben. In een steeds digitaliserende wereld is het online invullen van formulieren voor sommige mensen heel lastig. Bovendien weten mensen lang niet altijd waar ze recht op hebben. Daarin kunnen wij ze ondersteunen. Daarnaast doen we ook huisbezoeken, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde keukentafelgesprekken in de Wmo-zorg.”

In de kou

Gökmen Avci, coördinator van Almelo Wijst de Weg vertelt hoe hij een ouder echtpaar onder een deken op de bank aantrof. “Ze durfden niet aan de thermostaat te zitten omdat ze de hoge rekeningen niet konden betalen. Dat is treurig om te zien.” Volgens Avci weten veel mensen niet dat ze recht hebben op toeslagen. Zo ook dit echtpaar. “Wij konden hen helpen bij het aanvragen van de energietoeslag, daarmee waren ze enorm geholpen.”

De ondersteuning is kosteloos voor een cliënt. “Wij kunnen dit doen dankzij subsidie van de gemeente Almelo. Dat betekent niet dat we daarvan afhankelijk zijn. We geven onafhankelijk advies. Door de bijdrage van de gemeente kunnen we onder meer een kantoor en secretariaat betalen. De dertien cliëntondersteuners zijn allemaal vrijwilligers.”


Vrijwilligers Almelo Sociaal zien zorgen in arme gezinnen snel groeien: ‘Halen ze je kind uit huis als je geen verwarming meer hebt?’

ALMELO – Tubantia Angelique Kunst 15-09-22

Het wantrouwen is groot. „Verhoog je voorschot niet, als het energiebedrijf failliet gaat ben jij je geld kwijt!” En: „Zet die toeslag van 1300 euro niet op de bank, als je te veel spaargeld hebt kom je niet meer in aanmerking voor kwijtschelding!” De vrijwilligers van hulporganisatie Almelo Sociaal kennen de angsten van cliënten als geen ander.


Parkeerkaart voor gehandicapten duur in Almelo maar er zijn geen klachten

Tubantia Almelo, Hanna van der Nagel 17-06-21
Hoewel het bedrag hoog is (137,75 euro), leven er in Almelo weinig tot geen klachten over de gehandicaptenparkeerkaart. Uit een onderzoek van Media Perspective blijkt dat de kosten voor een kaart behoorlijk verschillen per gemeente. 

Bij Almelo Sociaal zijn geen klachten bekend over het relatief hoge bedrag dat in die gemeente voor zo’n kaart moet worden neergeteld. Voorzitter Theo Zijlstra vindt wel dat de gemeente rekening kan houden met de inkomens van de inwoners die er gebruik van maken.

„Het gemiddelde inkomen van de burger in Almelo is niet bepaald hoog”, zegt hij. „Het is bekend dat de prijzen verschillen per gemeente, maar dat gaat altijd zo met zulke zaken. Iedere gemeente voert een ander beleid, net zoals de Wmo. Maar het is wel vreemd dat er zoveel verschil is als je kijkt naar de prijzen.”


Wij zijn verhuisd en Aavisie maakte daar een reportage van:


Op Aavisie.nl ook een artikel over onze verhuizing

Almelo Sociaal is verhuisd naar Dreesz
Sinds 2014 was Almelo Sociaal gehuisvest in een pand aan de Grotestraat Zuid naast de Bolletjewinkel. De medewerkers van Almelo Sociaal hebben er zes jaar lang vele Almeloërs op allerlei sociale terreinen een luisterend oor en de nodige adviezen geboden. “Het pand werd te klein vooral in deze coronatijd is het haast niet mogelijk de goede afstanden te bewaren”, laat Sandra Bakhuis weten. Zij is beleidsmedewerker binnen Almelo Sociaal.

Almelo Sociaal heeft nu een nieuw onderkomen gevonden binnen het bedrijfsverzamelgebouw Dreesz aan de Brugstraat 9. Op de derde verdieping heeft men de beschikking over meerdere ruimtes waaronder drie ruime spreekkamers, vergaderruimtes en een receptie. Het UWV en het gemeentehuis liggen om de hoek. Ook is voor het pand een bushalte en overal in de omgeving zijn parkeergelegenheden.

Veel bezoekers aan Almelo Sociaal zijn mensen met schulden of ander zins geldproblemen. Aan de Grotestraat was het daarom voor sommigen minder makkelijk binnenstappen. In het nieuwe pand van Dreesz zijn heel veel verschillende bedrijven gehuisvest en dat maakt de drempel wel iets makkelijker. Iedereen kan gratis advies verkrijgen bij Almelo Sociaal. Dat kunnen vragen over uitkeringen zijn maar ook zorgvragen of vragen met betrekking tot belastingen.

Lees meer…


Hart van Almelo schrijft ook over onze verhuizing:

ALMELO – Moeilijke brief ontvangen? Schulden? Vragen over thuis blijven wonen? Voor hulp hierbij kan heel Almelo terecht in gebouw Dreesz aan de Brugstraat 9. Per 1 februari verhuist Almelo Sociaal daarnaartoe met de gratis hulp op deze en andere gebieden.

Voorzitter Theo Zijlstra van de stichting Almelo Sociaal is trots. “Vanaf 2014 waren mensen bij ons welkom aan de Grotestraat-Zuid, naast de Bolletje-winkel. Een prima plek, maar sinds corona te beperkt om goed afstand te kunnen bewaren. In gebouw Dreesz hebben we veel meer ruimte. Bovendien is het dichter bij het centrum en de bushalte.” Daarom verhuist de vrijwilligers-organisatie.

Handige plek
Zijlstra heeft grote verwachtingen van de nieuwe plek. “We helpen onder andere mensen die vastlopen met de gemeente of het UWV; die zitten om de hoek, dus daarvandaan lopen mensen straks makkelijker bij ons binnen voor een afspraak. Verder vragen veel mensen met een uitkering ons om advies; met allerlei uitzendbureaus in Dreesz wordt de drempel naar werk voor hen mogelijk ook kleiner.”

Gratis hulp
Almelo Sociaal is de naam waaronder tegenwoordig de vroegere Kliënten Raad Almelo en Belangengroep Gehandicapten Almelo (BGA en KRA) bekend staan. Ook de COSBO (Ouderenbonden) en de WMO-adviesraad werken onder deze vlag. “Elke inwoner van Almelo is binnenkort welkom op het nieuwe adres voor onze vertrouwde gratis hulp. Bijvoorbeeld bij jeugd- of ouderenzorg aanvragen, moeilijke (overheids)papieren invullen en de weg vinden bij geldzorgen.” Kijk voor informatie over Almelo Sociaal op: www.almelosociaal.nl.

Link naar het originele artikel


Het Havenblok is een ideale plek voor woningen voor ouderen. Alles is hier bij de hand, aldus Lily Altena, voorzitter van de COSBO

Hangende tuinen aan de waterboulevard, ouderen hebben zelf een bijzonder plan bedacht voor nieuwbouw op de plek van het lege Havenblok.

In de Tubantia van 27 oktober presenteert de COSBO haar plannen voor woningen in een saai en grijs havenblok.
Lees meer….. (premium artikel)


Almelose ouderen zagen al hun uitjes geannuleerd

De Zomerschool voor Senioren is in 2010 ontstaan met als doel alle senioren uit Almelo en omgeving vanaf 50 jaar, in 2 weken allerlei activiteiten aan te bieden in de bouwvakvakantie, waarin familie, vrienden en buren met vakantie gaan en verenigingen en wijkcentra gesloten zijn.

Vanwege de Corona crisis is er in 2020 geen zomerschool  voor Senioren mogelijk. Wel heeft de werkgroep in samenwerking met het Senioren Journaal een Zomerschool Journaal samengesteld waarin een alternatief programma aangeboden wordt met leuke individuele activiteiten, leuke foto’s, een Quiz, en leuke verhalen. 

In de Tubantia van 27 juli stond het volgende bericht: “Almelose ouderen……”

Ook hebben we een bezwaarschrift naar de gemeente verstuurd. Deze kunt u hier lezen.