In het nieuws

Geregeld staan wij in de kranten en op filmpjes. Met columns, artikelen over hulp in coronatijd, en berichten als we op de barricades klimmen omdat de gemeente Almelo beslissingen neemt waar u nadeel van hebt (op gebied van geld, zorg of wonen). Hieronder vindt u deze publiciteit.

Parkeerkaart voor gehandicapten duur in Almelo maar er zijn geen klachten

Tubantia Almelo
Hoewel het bedrag hoog is (137,75 euro), leven er in Almelo weinig tot geen klachten over de gehandicaptenparkeerkaart. Uit een onderzoek van Media Perspective blijkt dat de kosten voor een kaart behoorlijk verschillen per gemeente. 
Hanna van der Nagel 17-06-21, 13:45

Bij Almelo Sociaal zijn geen klachten bekend over het relatief hoge bedrag dat in die gemeente voor zo’n kaart moet worden neergeteld. Voorzitter Theo Zijlstra vindt wel dat de gemeente rekening kan houden met de inkomens van de inwoners die er gebruik van maken.

„Het gemiddelde inkomen van de burger in Almelo is niet bepaald hoog”, zegt hij. „Het is bekend dat de prijzen verschillen per gemeente, maar dat gaat altijd zo met zulke zaken. Iedere gemeente voert een ander beleid, net zoals de Wmo. Maar het is wel vreemd dat er zoveel verschil is als je kijkt naar de prijzen.”

Medische keuring

Volgens Stefan Buitenhuis, die het onderzoek van Media Perspective uitvoerde, heeft het verschil te maken met de aanvraag, de zogenoemde leges en de medische uitvoering. „Bij de ene gemeente zit de medische goedkeuring inbegrepen bij de leges, maar bij andere gemeenten niet”, legt hij uit. „Dit kan komen doordat ze het laten uitvoeren door een extern bureau.”

Externe partij

De gemeente Almelo laat weten dat de parkeerkaart voor gehandicapten wordt verstrekt inclusief medische keuring. „De kosten voor de benodigde medische keuring zijn afgerond 114,00 euro”, zegt een woordvoerster van de gemeente. „We laten de medische keuring uitvoeren door een externe partij, dus dat doen we niet zelf. Daarbij kost de kaart zelf 14 euro en verrekenen we ook nog 130 euro personeelskosten, aanvraagkosten en kosten van externe partijen.”

De prijs komt hiermee boven de 200 euro uit, maar de gemeenteraad vond dat het bedrag naar beneden moest. „Er is toen besloten om 70 procent van de prijs vast te stellen en dan kom je uit op die 137,75”, legt de woordvoerster uit. „Er is hiermee geen winst gemaakt omdat het een dienstverlening is.”

Rijssen-Holten 

In Almelo betaal je voor een gehandicaptenparkeerkaart dus 137,75 euro, terwijl je in Enschede maar 35,60 euro hoeft neer te leggen. Rijssen-Holten vraagt in Overijssel het meest voor een GPK, daar betaal je namelijk 149,00 euro. Het bedrag bestaat volgens de gemeente Rijssen-Holten ook daar voor een deel uit kosten voor een medische keuring. 

Gemeenten zijn vrij om het beleid te bepalen. Hierdoor kan het voorkomen dat het beleid en de prijs verschilt per gemeente. Wel gelden er twee regels die elke gemeente moet hanteren om voor een kaart in aanmerking te komen: Je kunt zelfstandig niet meer dan 100 meter lopen en je hebt minimaal zes maanden last van je handicap. 


Wij zijn verhuisd en Aavisie maakte daar een reportage van:


Op Aavisie.nl ook een artikel over onze verhuizing

Almelo Sociaal is verhuisd naar Dreesz
Sinds 2014 was Almelo Sociaal gehuisvest in een pand aan de Grotestraat Zuid naast de Bolletjewinkel. De medewerkers van Almelo Sociaal hebben er zes jaar lang vele Almeloërs op allerlei sociale terreinen een luisterend oor en de nodige adviezen geboden. “Het pand werd te klein vooral in deze coronatijd is het haast niet mogelijk de goede afstanden te bewaren”, laat Sandra Bakhuis weten. Zij is beleidsmedewerker binnen Almelo Sociaal.

Almelo Sociaal heeft nu een nieuw onderkomen gevonden binnen het bedrijfsverzamelgebouw Dreesz aan de Brugstraat 9. Op de derde verdieping heeft men de beschikking over meerdere ruimtes waaronder drie ruime spreekkamers, vergaderruimtes en een receptie. Het UWV en het gemeentehuis liggen om de hoek. Ook is voor het pand een bushalte en overal in de omgeving zijn parkeergelegenheden.

Veel bezoekers aan Almelo Sociaal zijn mensen met schulden of ander zins geldproblemen. Aan de Grotestraat was het daarom voor sommigen minder makkelijk binnenstappen. In het nieuwe pand van Dreesz zijn heel veel verschillende bedrijven gehuisvest en dat maakt de drempel wel iets makkelijker. Iedereen kan gratis advies verkrijgen bij Almelo Sociaal. Dat kunnen vragen over uitkeringen zijn maar ook zorgvragen of vragen met betrekking tot belastingen.

Lees meer…


Hart van Almelo schrijft ook over onze verhuizing:

ALMELO – Moeilijke brief ontvangen? Schulden? Vragen over thuis blijven wonen? Voor hulp hierbij kan heel Almelo terecht in gebouw Dreesz aan de Brugstraat 9. Per 1 februari verhuist Almelo Sociaal daarnaartoe met de gratis hulp op deze en andere gebieden.

Voorzitter Theo Zijlstra van de stichting Almelo Sociaal is trots. “Vanaf 2014 waren mensen bij ons welkom aan de Grotestraat-Zuid, naast de Bolletje-winkel. Een prima plek, maar sinds corona te beperkt om goed afstand te kunnen bewaren. In gebouw Dreesz hebben we veel meer ruimte. Bovendien is het dichter bij het centrum en de bushalte.” Daarom verhuist de vrijwilligers-organisatie.

Handige plek
Zijlstra heeft grote verwachtingen van de nieuwe plek. “We helpen onder andere mensen die vastlopen met de gemeente of het UWV; die zitten om de hoek, dus daarvandaan lopen mensen straks makkelijker bij ons binnen voor een afspraak. Verder vragen veel mensen met een uitkering ons om advies; met allerlei uitzendbureaus in Dreesz wordt de drempel naar werk voor hen mogelijk ook kleiner.”

Gratis hulp
Almelo Sociaal is de naam waaronder tegenwoordig de vroegere Kliënten Raad Almelo en Belangengroep Gehandicapten Almelo (BGA en KRA) bekend staan. Ook de COSBO (Ouderenbonden) en de WMO-adviesraad werken onder deze vlag. “Elke inwoner van Almelo is binnenkort welkom op het nieuwe adres voor onze vertrouwde gratis hulp. Bijvoorbeeld bij jeugd- of ouderenzorg aanvragen, moeilijke (overheids)papieren invullen en de weg vinden bij geldzorgen.” Kijk voor informatie over Almelo Sociaal op: www.almelosociaal.nl.

Link naar het originele artikel


Het Havenblok is een ideale plek voor woningen voor ouderen. Alles is hier bij de hand, aldus Lily Altena, voorzitter van de COSBO

Hangende tuinen aan de waterboulevard, ouderen hebben zelf een bijzonder plan bedacht voor nieuwbouw op de plek van het lege Havenblok.

In de Tubantia van 27 oktober presenteert de COSBO haar plannen voor woningen in een saai en grijs havenblok.
Lees meer….. (premium artikel)


Almelose ouderen zagen al hun uitjes geannuleerd

De Zomerschool voor Senioren is in 2010 ontstaan met als doel alle senioren uit Almelo en omgeving vanaf 50 jaar, in 2 weken allerlei activiteiten aan te bieden in de bouwvakvakantie, waarin familie, vrienden en buren met vakantie gaan en verenigingen en wijkcentra gesloten zijn.

Vanwege de Corona crisis is er in 2020 geen zomerschool  voor Senioren mogelijk. Wel heeft de werkgroep in samenwerking met het Senioren Journaal een Zomerschool Journaal samengesteld waarin een alternatief programma aangeboden wordt met leuke individuele activiteiten, leuke foto’s, een Quiz, en leuke verhalen. 

In de Tubantia van 27 juli stond het volgende bericht: “Almelose ouderen……”


Minder subsidie? Minder hulp…?

De gemeente Almelo draait de subsidiekraan een beetje dichter. Wat betekent dat voor de eventuele hulp die u van ons krijgt? Een korte reportage hierover draaide op 18 juni 2020 op de lokale omroep van Almelo, AAVisie. Bekijk de reportage hieronder

Een filmpje van Aavisie waarin bestuurslid Hidde Visser, uitlegt hoe Almelo Sociaal in elkaar zit en waarom het eigenlijk niet mogelijk is om Almelo Sociaal te korten.

Ook hebben we een bezwaarschrift naar de gemeente verstuurd. Deze kunt u hier lezen.


Almelo Sociaal gaat weer live helpen

In de Tubantia van 24 mei staat een artikel over het weer ‘live’ gaan helpen op afspraak. Het is een premium artikel, dus hieronder een voorproefje:

Problemen met schulden, met hulp thuis, met het aanvragen van toeslagen? In Almelo is een club vrijwilligers die daar kosteloos mee helpt. Vanaf 4 juni gaan ze weer ‘live’ helpen. Op afspraak, dat wel.

Almelo Sociaal biedt onafhankelijke ondersteuning. De Almelose organisatie bestaat uit ruim zestig vrijwilligers. Samen bestrijken ze alle deelgebieden. Van zorg en wonen, tot werk en inkomen. Bij Almelo Sociaal kun je voor alles terecht. Momenteel is de hulp door de crisis alleen telefonisch, maar vanaf 4 juni zijn er op afspraak weer ‘live’ gesprekken mogelijk. Aan de tafel in het pand aan de Grotestraat 174.

Lees meer….(premium artikel)