Wordt uw kind binnenkort achttien?

Als uw kind 18 wordt veranderen er een aantal zaken in het leven van u en uw tiener. Almelo Sociaal heeft voor u een aantal belangrijke onderwerpen op een rij gezet:

Wilt u vanwege deze veranderingen gebruikmaken van onze hulp? Maak dan een afspraak. Bel ons, mail ons of laat ons u terugbellen. Ga hiervoor naar de contactpagina. Al onze hulp is in ieder geval 100% gratis voor u.


Geldzaken:

Welke gevolgen heeft dit voor uw inkomen?

Als uw kind 18 wordt, verminderen uw inkomsten: de kinderbijslag en het kindgebonden budget stoppen. Elk kwartaal betaalt de SVB de Kinderbijslag. Als uw kind halverwege een kwartaal 18 wordt, krijgt u nog voor dat hele kwartaal de kinderbijslag. De belastingdienst betaalt het kindgebonden budget. Dit stopt op de 1e dag van de maand nadat uw kind 18 is geworden. Ook uw eventuele toeslagen kunnen veranderen.

Uw kind wordt zelf verantwoordelijk

Als het over geld gaat, bent u als ouder na de 18e verjaardag niet meer verantwoordelijk voor uw kind. Uw kind kan bijvoorbeeld zonder toestemming abonnementen afsluiten. Eventuele aankopen of leningen die uw kind afsluit kunt u niet meer terugdraaien. Uw kind is zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalings-achterstanden en afgesloten contracten.

Totdat uw kind 21 wordt

Er zijn ook nog wat zaken waar u wél verantwoordelijk voor blijft. U moet er voor zorgen dat uw kind onderdak, kleding, eten en drinken, een opleiding en medische hulp krijgt. Dat noemt de wet onderhoudsplicht. Deze plicht loopt totdat uw kind 21 jaar wordt.

Overzichtelijke vragenlijst

Op rijksoverheid.nl vindt u een handige checklist met 7 vragen. Daarmee krijgt u een goed overzicht wat er allemaal verandert.


Uw kind heeft een eigen DigiD nodig

Vanaf zijn achttiende moet uw kind een aantal zaken zelf regelen met de overheid. Hiervoor heeft hij of zij een eigen DigiD nodig. De aanvraag kan uw kind zelf regelen met de knop die hieronder staat. Mocht u of uw kind hulp nodig hebben bij de aanvraag, bel dan voor een gratis afspraak met 0546 – 456 909. Onze vrijwilligers helpen u graag.


Alimentatie

Kinderalimentatie stopt niet automatisch als uw kind 18 wordt. Kinderalimentatie stopt uiterlijk als uw kind 21 jaar wordt. De alimentatie stopt wel eerder als uw kind financieel zelfstandig is. Iemand is financieel zelfstandig als hij of zij een baan met minimaal het minimumjeugdloon heeft. Is uw kind niet financieel zelfstandig met 18 jaar? Dan is het voor het kind mogelijk om de kinderalimentatie zelf te ontvangen.


Zorgverzekering

In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben. Totdat uw kind 18 wordt is hij of zij automatisch meeverzekerd op uw polis. In de eerste maand dat hij of zij 18 wordt, moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. En ook al betaalt u misschien de premie nog, uw kind krijgt te maken met het verplichte eigen risico. Voor jongeren is meestal geen uitgebreide verzekering nodig. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket aan.

diverse logo's van zorgverzekeraars

Voor het betalen van de zorgverzekering kan uw kind (met de DigiD uit een vorige tip) zelf zorgtoeslag aanvragen. Uw inkomen telt daarbij niet mee. Het geld dat uw kind via loon of studiefinanciering krijgt bepaalt hoeveel zorgtoeslag hij of zij ontvangt.

Andere verzekeringen

Wanneer uw kind aan anderen schade toebrengt betaalt een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) de kosten. Denk daarbij aan dat er op een feestje iets kapot gaat of als een medestudent tijdens het sporten door uw kind onbedoeld gewond raakt, en een tijdje moet stoppen met zijn studie. Soms is de schade zo groot, dat uw kind deze zelf niet kan betalen.  Totdat uw kind 27 is kan het meeverzekerd blijven met uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Heeft u deze niet, dan kan het voor uw kind wél verstandig zijn om deze af te sluiten.

Wanneer uw kind op kamers gaat kan het verstandig zijn om een inboedelverzekering af te sluiten. Denk er ook aan wat het betekent als uw kind in uw auto rijdt of misschien zelf een auto, brommer of scooter heeft.

Verzekeringen gebruikt u (en uw kind) om kosten die u zelf niet kunt betalen te dekken. Dus denkt u ook aan :

  • een uitvaartverzekering
  • een reisverzekering
  • een annuleringsverzekering
  • eventueel een rechtsbijstandsverzekering

Studeren

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft uw kind vanaf het moment dat hij of zij 18 jaar is recht op een beurs of lening. Uw kind kan wel eerder dan 18 jaar een ov-kaart krijgen. In het hoger onderwijs (hbo of wo) hebben ook minderjarigen direct recht op studiefinanciering.

Gaat uw kind studeren? Dan heeft hij of zij in principe recht op studiefinanciering. In de tabel hieronder ziet u waar uw kind recht op heeft.

  • Op DUO.nl leest u meer over studiefinanciering.
  • Op studeermeteenplan.nl vindt u meer informatie over alles wat er bij studeren komt kijken.

Heeft u nog meer vragen?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Of wilt u graag hulp bij het regelen van één en ander? Maak dan een afspraak met een van onze ervaren vrijwilligers. Het kost niets, wij kijken graag met u en/of uw kind mee.