Tijdelijk Noodfonds Energie gesloten, 193.600 huishoudens deden aanvraag

ROTTERDAM – Het Tijdelijk Noodfonds Energie is gesloten voor aanvragen. Meer dan 193.600 huishoudens hebben een aanvraag ingediend sinds heropening van het Noodfonds.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in het leven geroepen om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de hoge energierekening. Voor die steun is door de Rijksoverheid en Energieleveranciers Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Greenchoice, Innova Energie, Pure Energie, Vattenfall en Vrij op Naam in eerste instantie 60 miljoen beschikbaar gesteld. Vanwege de grote hoeveelheid mensen die kort na heropening een aanvraag indienden bij het Noodfonds, hebben het Rijk en de Energieleveranciers gezamenlijk 24 miljoen extra beschikbaar gesteld, waardoor het Noodfonds beschikte over een totaal van 84 miljoen euro.

Lodewijk Asscher, vertegenwoordiger van het Noodfonds: “De hoeveelheid aanvragen laat zien hoeveel stress energiearmoede teweegbrengt. We zijn daarom ook blij dat we dit jaar veel huishoudens hebben kunnen ondersteunen. In de toekomst zijn er structurele oplossingen nodig om deze huishoudens verder te helpen”

Het Noodfonds was geopend van 22 januari tot en met 20 maart 2024.

In deze periode zijn er iets meer dan 193.600 aanvragen gedaan. Een verdubbeling ten op zichtte van de 83.000 huishoudens die vorig jaar een aanvraag indienden. Bij sluiting van het Noodfonds zijn 85.000 aanvragen goedgekeurd en 43.600 aanvragen nog in behandeling. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden na sluiting nog afgehandeld. De aanvragen die zijn goedgekeurd krijgen gemiddeld 588 euro aan steun. 85% van de aanvragen zijn gedaan door huishoudens die minder dan 130% van het sociaal minimum verdienen.