Wij hebben al veel mensen geholpen met de aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belasting. En nu komen ze terug. Wat is er aan de hand?

GBLT/ GBT

Het GBLT regelt de belastingaangifte voor de gemeente en het waterschap. U betaalt de zuiveringsheffing en de waterschapsbelasting aan het GBLT en zij stellen eventueel de WOZ-waarde van uw woning vast.
Het GBTwente stuurt de aanslagen voor de gemeentelijke heffingen, zoals de afvalstoffenheffing aan u.

Laag inkomen? Misschien kwijtschelding

Mensen die een laag inkomen hebben, kunnen een aanvraag doen voor kwijtschelding van deze belastingen. Het afgelopen jaar hebben wij zo’n 75 klanten mogen helpen bij hun aanvraag.
Vaak gaat dat heel eenvoudig: we loggen in op de websites en met vijf korte vragen over uw inkomen en bezit (bijvoorbeeld een auto) is de aanvraag afgerond. Soms duurt een aanvraag iets langer, omdat bijvoorbeeld de waarde van een auto of een kopie van uw inkomsten meegestuurd moet worden.

‘Vraag om informatie: geen afwijzing!’

Meer informatie

Deze weken komt een aantal klanten terug met een brief van de GBLT. Er wordt gevraagd om meer informatie aan te leveren.
Vaak gaat het om drie maanden bankafschriften, een kopie van uw huur en een kopie van uw zorgverzekering. Deze informatie kunnen wij, met uw hulp en toestemming, vaak in een half uurtje verzamelen en digitaal doorsturen naar het GBLT.

Is deze brief een afwijzing? Zeker niet

Sommige mensen laten zich afschrikken door de vraag om meer informatie. Ze denken dat dit een bewijs is dat ze afgewezen zijn.
Of ze weten niet hoe ze de juiste informatie moeten verzamelen.
Wij nodigen mensen altijd uit om met dit soort brieven naar ons spreekuur te komen.
Neem uw DigiD gegevens en uw inlog voor de bank mee en wij helpen u gratis.

Gratis inloopspreekuren

Iedere maandag, dinsdag en vrijdag tussen 9:30 en 11:30 uur zitten de cliëntondersteuners klaar om u te helpen met uw vragen. Loop gerust binnen aan de Boddenstraat 3 in Almelo.

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.