In het nieuws

Geregeld staan wij in de kranten en op filmpjes. Met columns, artikelen over hulp in coronatijd, en berichten als we op de barricades klimmen omdat de gemeente Almelo beslissingen neemt waar u nadeel van hebt (op gebied van geld, zorg of wonen). Hieronder vindt u deze publiciteit.


Mikki exposeert bij Almelo Sociaal

za 6 april 2024

Mikki Eliëns komt haar bloemen en sumi-e schilderijen tonen bij Almelo Sociaal aan de Boddenstraat 3. De aanleiding? Een oproep op Facebook en haar zus Jacqueline Eliëns die reageerde om de werken van haar oudere zus Mikki onder de aandacht te brengen. De expositie start op maandag 8 april.

Almelo – Jacqueline Eliëns mailt naar aanleiding van de oproep op Facebook en vertelt enthousiast over haar zus die in Den Bosch woont. “Mijn zus maakt de mooiste schilderijen, maar durft ze niet goed onder de aandacht te brengen. Ik heb een aantal van haar kunstwerken in laten lijsten, maar waar vind je een plek om te beginnen? Nu kan ze exposeren in mijn stad.” 

Als kind was Mikki altijd aan het tekenen. Haar tekeningen riepen zoveel bewondering op in haar omgeving dat zij besloot om naar de kunstacademie in Den Bosch te gaan. In haar academietijd is zij destijds vooral bezig geweest met textiele vormgeving, wandkleden en grote objecten. Haar werk was toen vooral conceptueel. Achteraf was dit naar haar eigen idee toch niet de juiste richting. Door de omstandigheden heeft zij zich na de academie in Den Bosch niet verder geprofileerd als professioneel kunstenaar, maar zij is wel altijd blijven tekenen. Vanwege de liefde verhuisde zij naar Engeland, waar zij met haar man enkele jaren Engels antiek inkocht en van daaruit naar Nederland exporteerde. Haar twee kinderen zijn in Engeland geboren. De antiekhandel was uiteindelijk moeilijk vol te houden en zij en haar man keerden terug naar Nederland, waar zij zich vooral bekommerde om de zorg voor haar opgroeiende kinderen.

Toen de kinderen het huis uit waren, is zij gaan werken bij de Kunstuitleen in Den Bosch en later bij het ROC als mediacoach en bibliothecaris. Toen zij 65 werd, moest zij verplicht met pensioen en dát moment heeft zij aangegrepen om haar teken- en schildervaardigheden verder te ontwikkelen aan de kunstacademie in Arendonk in België. Voor haar afstudeerwerk was zij vooral geïnspireerd door het thema “Hammer & Dance”. Haar afstudeerpresentatie heeft zij door de coronapandemie helaas zonder publiek moeten geven, zo meldt Sandra Bakhuis van Almelo Sociaal.

De stijl van Mikki is een beetje Japans, ze heeft zich toegelegd op de stroming Sumi-e, waarbij met inkt en penselen op rijstpapier de meest exotische taferelen geschilderd worden. “Maar’’, brengt Jacqueline in, “ze schildert ook bloemen en soms landschappen. Ik ben met de Pasen het hele weekend bij mijn zusje geweest en we hebben samen de mooiste werken uitgezocht om bij Almelo Sociaal op te hangen.”

Vanaf maandag 8 april tot eind juni blijven de kunstwerken van Mikki bij Almelo Sociaal. Wie de kunstwerken wil komen bewonderen mag (via mail) contact opnemen met Almelo Sociaal. Sumi-e is een oude schildertechniek, die haar oorsprong heeft in China, maar in Japan verder verfijnd is. De basis hiervan ligt in het Zenboeddhisme.


Almelo, 29 maart 2024

Nieuwe voorzitter voor jonge adviesraad

Op 1 januari is Mehmet Yelegen aangetreden als voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Almelo. Deze raad bestaat nu twee jaar en geeft gevraagd en ongevraagd adviezen aan het college van B&W. De leden zijn betrokken, deskundige en onafhankelijke Almeloërs. Hun adviezen gaan over uw leefwereld: het sociaal domein. Hoe kunnen inwoners, jong en oud, ongeacht gezondheid, inkomen of andere persoonlijke factoren meedoen in Almelo?

Vergaderingen

Eens per maand, zo’n tien keer per jaar, komen de leden bijeen. Deze vergaderingen zijn openbaar, met uitzondering van het bespreken van vertrouwelijke voorstellen van de gemeente. Mehmet legt uit:” We werken voor het college, namens de burgers. Wij praten mee in een vroeg stadium om stukken van de gemeente van een goed advies te voorzien. Daar zijn we erg blij mee, het geeft ons de kans B&W te adviseren vanuit het standpunt van de gemiddelde Almeloër. De onderwerpen zijn zeer divers, soms gaat het over specifiek Almeloos nieuws en soms over regionale aanbestedingen, zoals die voor vervoer en thuiszorg. Ook geven we de gemeente ongevraagde adviezen, over bijvoorbeeld de energietoeslag en in november nog over de zorgelijke mentale situatie van jongeren.

Mehmet heeft ook een nieuwtje voor de burgers van Almelo: “Onze website is live! Vanaf vandaag kan iedereen onze adviezen lezen, mét de reactie van B&W.” Op de website www.adviesraad-almelo.nl kunnen mensen kennis maken met ons en ons werk. “En ik wil mensen in Almelo graag oproepen om mee te praten, we kunnen best nieuwe leden gebruiken.”

Almelo Sociaal

De Adviesraad Sociaal Domein Almelo is onderdeel van de koepel Almelo Sociaal, samen met de stichting COSBO en team Cliëntondersteuning. In het kantoor aan de Boddenstraat 3, wordt drie keer per week een gratis (inloop)spreekuur gehouden. Door samen te werken ziet de adviesraad welke vragen er leven. In een tweewekelijkse column in het Almelo’s weekblad leest u ook over wat deze organisatie voor u kan doen.


10 Jaar kunst van Jacqueline

28 juli 2023

Het liefst heeft ze dat anderen kunnen genieten van haar kunst. Verkopen hoeft ze niet. Uitlenen wel. Jacqueline exposeert bij Almelo Sociaal. Expositie ‘10 jaar Jacqueline’ is te zien aan de Boddenstraat 3 in Almelo. 

ALMELO – Jacqueline reageerde onlangs op een oproep van Almelo Sociaal op sociale media. “Een week of twee geleden was het. Er was ruimte beschikbaar waar Almelo Sociaal kunst wilde laten zien. Daar heb ik op gereageerd. Ik heb heel veel schilderijen en tekeningen gemaakt in al die jaren. Een selectie van mijn werken is nu te zien aan de Boddenstraat 3”, zegt de Almelose. De organisatie is blij met de werken. “Het is een prachtige schilderijenexpositie van een vroegere bezoeker van ons. Ook is er gratis uitleen van deze kunstwerken”, laat Almelo Sociaal weten. Jacqueline ziet dat wel zitten. Het gaat haar er niet om geld te verdienen aan de kunst. “Ik hou van kunst. Het is mooi als anderen daarvan kunnen genieten. Ik heb ook wel eens werken weggegeven. Ik vind het ook leuk dat het uitgeleend wordt. Dan breng je het later weer terug en kunnen ook andere mensen het weer bekijken”, zegt ze.

Sinds 15 juli zijn de schilderijen van Jacqueline op afspraak te bewonderen bij Almelo Sociaal. Belangstellenden hoeven zich overigens niet te haasten. De werken zijn nog maanden te bezichtigen. “Volgens mij duurt de expositie tot 20 oktober”, zegt Jacqueline. Zij exposeert ook graag omdat ze Almelo Sociaal wil helpen. “Almelo Sociaal heeft mij in verleden ook geholpen.” Almelo Sociaal staat bekend om de gratis hulp aan alle Almelöers met vragen over geld, zorg en wonen. Hierover staat elke twee weken ook een column in het Almelo’s Weekblad. Sinds 2021 huist de stichting in gebouw Dreesz. Enkele weken geleden werd een oproep op facebook geplaatst om de lege muren in de gang naar haar kantoren te vullen met een expositie. Jacqueline was de eerste die reageerde. “Nu zijn er volgens mij dertien werken te zien van mij. Ik schilder al heel lang, maar zo’n tien jaar geleden ben ik begonnen met acryl op doek.” Haar laatste schilderijen zijn daarbij iets abstracter dan haar eerdere kunst.


Afscheid voorzitter Almelo Sociaal

14 november 2023

Almelo Sociaal heeft vorige week donderdag afscheid genomen van voorzitter Theo Zijlstra. “De man met het hart op de juiste plek was jarenlang een drijvende kracht voor tientallen vrijwilligers en (de hulp aan) honderden kwetsbare Almeloërs’’, aldus Almelo Sociaal.

Almelo – Het maakt niet uit wie de burger helpt, we zijn er samen – dat was de manier waarop Theo Zijlstra zijn jarenlange vrijwilligerswerk deed. Toen Almelo Sociaal startte als koepel waar de inwoners van Almelo geholpen worden met vragen over geld, zorg en wonen, stond hij aan de wieg van de WMO-adviesraad. Jaren later werd hij voorzitter van Almelo Sociaal en zorgde hij voor de start van de huidige Adviesraad Sociaal Domein.

Almelo Sociaal is een, voor Nederland, unieke samenwerking van allerlei organisaties die kwetsbare burgers helpt en die opkomt voor de belangen van deze burgers. ‘’Jarenlang leverde Theo een zeer grote bijdrage aan dit werk. Daarbij hield hij steeds de mens achter de vraag voor ogen. De laatste vier jaar was Theo actief als voorzitter van Almelo Sociaal. De onderlinge samenwerking bevorderen tussen de stichtingsorganisaties lag hem na aan het hart. In een periode waarin op dit gebied grote veranderingen plaatsvonden, gaf hij standvastig en menselijk leiding.’’
 Voorzitter Haije Wind van Almelo Wijst de Weg bood een mand vol met allerlei cadeautjes aan en sprak vol lof over Theo en sloot af met de woorden ‘Theo, we zijn je veel dank verschuldigd en zullen je missen!’

Zijlstra sprak tijdens zijn afscheid een klein woordje over de organisatie Almelo Sociaal. “Ik bedank allen voor de goede en prettige samenwerking. Bij al het werk dat door Almelo Sociaal gedaan wordt, of dit om de directe belangenbehartiging en persoonlijke ondersteuning gaat of om het kritisch volgen van de gemeente en het geven van gepaste adviezen, moet steeds de burger die in een moeilijke positie verkeerd centraal staan. Bij het werk kan de vraag worden gesteld van ‘Wat wordt de burger er beter van?’ Dat is waar je het voor doet.’’

Scheidend voorzitter Theo Zijlstra van Almelo Sociaal heeft met ‘het hart op de juiste plaats’ veel betekend voor veel mensen, zo weten bij de organisatie. Maar zorgen voor de toekomst zijn er zeker ook. “Er komen bezuinigingen op de gemeente(n) af; dat levert steevast minder geld voor de doelgroep op. Het werk van Almelo Sociaal, samen met anderen, blijft nodig. Alle sterkte toegewenst bij de uitvoering van deze belangrijke taak!”, aldus Zijlstra.


Almelo Wijst de Weg: duizend mensen op spreekuur voor hulp

Almelo, 28 maart 2023 1Twente

Woonproblemen, omgaan met schulden of het beantwoorden van moeilijke brieven. Situaties waarin niet iedereen zichzelf kan redden. Cliëntondersteuners van Almelo Sociaal helpen inwoners bij deze problemen. In het afgelopen jaar kwamen er bijna duizend mensen op het spreekuur aan de Boddenstraat in Almelo. “We zien schrijnende situaties. Onze hulp is hard nodig.”

In totaal waren er in 2022 1347 cliëntcontacten. “Daarbij rekenen we ook telefonische contacten mee,” zo zegt Haije Wind, voorzitter van Almelo Wijst de Weg, onderdeel van Almelo Sociaal. De stichting helpt inwoners op het gebied van financiën, belastingen, kwijtscheldingen, woonproblemen, schulden en toeslagen. “Je staat er versteld van hoeveel mensen geen computer of emailadres hebben. In een steeds digitaliserende wereld is het online invullen van formulieren voor sommige mensen heel lastig. Bovendien weten mensen lang niet altijd waar ze recht op hebben. Daarin kunnen wij ze ondersteunen. Daarnaast doen we ook huisbezoeken, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde keukentafelgesprekken in de Wmo-zorg.”

In de kou

Gökmen Avci, coördinator van Almelo Wijst de Weg vertelt hoe hij een ouder echtpaar onder een deken op de bank aantrof. “Ze durfden niet aan de thermostaat te zitten omdat ze de hoge rekeningen niet konden betalen. Dat is treurig om te zien.” Volgens Avci weten veel mensen niet dat ze recht hebben op toeslagen. Zo ook dit echtpaar. “Wij konden hen helpen bij het aanvragen van de energietoeslag, daarmee waren ze enorm geholpen.”

De ondersteuning is kosteloos voor een cliënt. “Wij kunnen dit doen dankzij subsidie van de gemeente Almelo. Dat betekent niet dat we daarvan afhankelijk zijn. We geven onafhankelijk advies. Door de bijdrage van de gemeente kunnen we onder meer een kantoor en secretariaat betalen. De dertien cliëntondersteuners zijn allemaal vrijwilligers.”


Vrijwilligers Almelo Sociaal zien zorgen in arme gezinnen snel groeien: ‘Halen ze je kind uit huis als je geen verwarming meer hebt?’

ALMELO – Tubantia Angelique Kunst 15-09-22

Het wantrouwen is groot. „Verhoog je voorschot niet, als het energiebedrijf failliet gaat ben jij je geld kwijt!” En: „Zet die toeslag van 1300 euro niet op de bank, als je te veel spaargeld hebt kom je niet meer in aanmerking voor kwijtschelding!” De vrijwilligers van hulporganisatie Almelo Sociaal kennen de angsten van cliënten als geen ander.


Parkeerkaart voor gehandicapten duur in Almelo maar er zijn geen klachten

Tubantia Almelo, Hanna van der Nagel 17-06-21
Hoewel het bedrag hoog is (137,75 euro), leven er in Almelo weinig tot geen klachten over de gehandicaptenparkeerkaart. Uit een onderzoek van Media Perspective blijkt dat de kosten voor een kaart behoorlijk verschillen per gemeente. 

Bij Almelo Sociaal zijn geen klachten bekend over het relatief hoge bedrag dat in die gemeente voor zo’n kaart moet worden neergeteld. Voorzitter Theo Zijlstra vindt wel dat de gemeente rekening kan houden met de inkomens van de inwoners die er gebruik van maken.

„Het gemiddelde inkomen van de burger in Almelo is niet bepaald hoog”, zegt hij. „Het is bekend dat de prijzen verschillen per gemeente, maar dat gaat altijd zo met zulke zaken. Iedere gemeente voert een ander beleid, net zoals de Wmo. Maar het is wel vreemd dat er zoveel verschil is als je kijkt naar de prijzen.”


Wij zijn verhuisd en Aavisie maakte daar een reportage van:


Op Aavisie.nl ook een artikel over onze verhuizing

Almelo Sociaal is verhuisd naar Dreesz
Sinds 2014 was Almelo Sociaal gehuisvest in een pand aan de Grotestraat Zuid naast de Bolletjewinkel. De medewerkers van Almelo Sociaal hebben er zes jaar lang vele Almeloërs op allerlei sociale terreinen een luisterend oor en de nodige adviezen geboden. “Het pand werd te klein vooral in deze coronatijd is het haast niet mogelijk de goede afstanden te bewaren”, laat Sandra Bakhuis weten. Zij is beleidsmedewerker binnen Almelo Sociaal.

Almelo Sociaal heeft nu een nieuw onderkomen gevonden binnen het bedrijfsverzamelgebouw Dreesz aan de Brugstraat 9. Op de derde verdieping heeft men de beschikking over meerdere ruimtes waaronder drie ruime spreekkamers, vergaderruimtes en een receptie. Het UWV en het gemeentehuis liggen om de hoek. Ook is voor het pand een bushalte en overal in de omgeving zijn parkeergelegenheden.

Veel bezoekers aan Almelo Sociaal zijn mensen met schulden of ander zins geldproblemen. Aan de Grotestraat was het daarom voor sommigen minder makkelijk binnenstappen. In het nieuwe pand van Dreesz zijn heel veel verschillende bedrijven gehuisvest en dat maakt de drempel wel iets makkelijker. Iedereen kan gratis advies verkrijgen bij Almelo Sociaal. Dat kunnen vragen over uitkeringen zijn maar ook zorgvragen of vragen met betrekking tot belastingen.

Lees meer…


Hart van Almelo schrijft ook over onze verhuizing:

ALMELO – Moeilijke brief ontvangen? Schulden? Vragen over thuis blijven wonen? Voor hulp hierbij kan heel Almelo terecht in gebouw Dreesz aan de Brugstraat 9. Per 1 februari verhuist Almelo Sociaal daarnaartoe met de gratis hulp op deze en andere gebieden.

Voorzitter Theo Zijlstra van de stichting Almelo Sociaal is trots. “Vanaf 2014 waren mensen bij ons welkom aan de Grotestraat-Zuid, naast de Bolletje-winkel. Een prima plek, maar sinds corona te beperkt om goed afstand te kunnen bewaren. In gebouw Dreesz hebben we veel meer ruimte. Bovendien is het dichter bij het centrum en de bushalte.” Daarom verhuist de vrijwilligers-organisatie.

Handige plek
Zijlstra heeft grote verwachtingen van de nieuwe plek. “We helpen onder andere mensen die vastlopen met de gemeente of het UWV; die zitten om de hoek, dus daarvandaan lopen mensen straks makkelijker bij ons binnen voor een afspraak. Verder vragen veel mensen met een uitkering ons om advies; met allerlei uitzendbureaus in Dreesz wordt de drempel naar werk voor hen mogelijk ook kleiner.”

Gratis hulp
Almelo Sociaal is de naam waaronder tegenwoordig de vroegere Kliënten Raad Almelo en Belangengroep Gehandicapten Almelo (BGA en KRA) bekend staan. Ook de COSBO (Ouderenbonden) en de WMO-adviesraad werken onder deze vlag. “Elke inwoner van Almelo is binnenkort welkom op het nieuwe adres voor onze vertrouwde gratis hulp. Bijvoorbeeld bij jeugd- of ouderenzorg aanvragen, moeilijke (overheids)papieren invullen en de weg vinden bij geldzorgen.” Kijk voor informatie over Almelo Sociaal op: www.almelosociaal.nl.

Link naar het originele artikel


Het Havenblok is een ideale plek voor woningen voor ouderen. Alles is hier bij de hand, aldus Lily Altena, voorzitter van de COSBO

Hangende tuinen aan de waterboulevard, ouderen hebben zelf een bijzonder plan bedacht voor nieuwbouw op de plek van het lege Havenblok.

In de Tubantia van 27 oktober presenteert de COSBO haar plannen voor woningen in een saai en grijs havenblok.
Lees meer….. (premium artikel)


Almelose ouderen zagen al hun uitjes geannuleerd

De Zomerschool voor Senioren is in 2010 ontstaan met als doel alle senioren uit Almelo en omgeving vanaf 50 jaar, in 2 weken allerlei activiteiten aan te bieden in de bouwvakvakantie, waarin familie, vrienden en buren met vakantie gaan en verenigingen en wijkcentra gesloten zijn.

Vanwege de Corona crisis is er in 2020 geen zomerschool  voor Senioren mogelijk. Wel heeft de werkgroep in samenwerking met het Senioren Journaal een Zomerschool Journaal samengesteld waarin een alternatief programma aangeboden wordt met leuke individuele activiteiten, leuke foto’s, een Quiz, en leuke verhalen. 

In de Tubantia van 27 juli stond het volgende bericht: “Almelose ouderen……”

Ook hebben we een bezwaarschrift naar de gemeente verstuurd. Deze kunt u hier lezen.