U heeft het vast al gehoord: de prijzen van gas en elektriciteit blijven hoog, mensen met weinig geld kregen in november ‘23 al € 1300 van de gemeente. Of u in aanmerking komt en hoe u dit aanvraagt? Bij Almelo Sociaal helpen we u gratis. Lees mee met een typische ochtend op ons kantoor.

‘Ik durf geen toeslag aan te vragen”
Petra belt ons deze morgen al om 9 uur. “Ik durf geen toeslag aan te vragen, maar iedereen zegt dat ik het gewoon moet aanvragen.”, begint ze haar verhaal. “Maar goed, een belletje kan geen kwaad.” Mijn collega vraagt naar haar inkomen en ze blijkt AOW en een redelijk pensioen te hebben. Helaas, met iets meer dan 1400 euro per maand zit ze als alleenstaande gepensioneerde boven de grens om recht te hebben op de toeslag. We vragen door: “Hoe hoog is uw voorschotbedrag?” Dat blijkt € 150 te zijn. Dan kan ze waarschijnlijk hulp krijgen uit het tijdelijk Noodfonds Energie. We nodigen haar uit om samen de aanvraag te doen.

‘Ik krijg toch al toeslagen?’
Ook Ben belt ons: “Volgens mij hebben wij geen recht op vergoeding van de gemeente, maar mijn vrouw zei dat ik het toch aan jullie moest vragen. Ik krijg 1200 euro loon, zij verdient 300 euro en aan huur- en zorgtoeslag krijgen we zo’n 400 euro.” Dat lijkt inderdaad meer te zijn dan de grens van net geen 1980 euro voor echtparen. Toch hebben we goed nieuws voor Wim en zijn vrouw: toeslagen tellen niet mee als inkomen. Wim belooft daarom aanstaande vrijdag langs te komen met z’n DigiD en de loonstrookjes van januari, zodat wij hem kunnen helpen met de aanvraag.

‘Hoe krijg ik de loonstrook in de computer?’
Antje komt langs op dinsdagochtend. “Ik begrijp hoe het werkt met de aanvraag van de energietoeslag en ik heb een DigiD. Maar hoe krijg ik mijn papieren loonstrook in de computer?” Ook dit zien we vaker. De oplossing? Wij maken een scan en mailen die naar Antje. Thuis maakt u met uw mobiele telefoon een foto van de loonstrook, die foto mailt u naar uzelf et voilà, de loonstrook zit in de computer.


Deze en andere vragen krijgen nu regelmatig. Dankzij onze eigen ervaring helpen we mensen dan weer op weg. Loop voor hulp bij ons binnen op maandag-, dinsdag- of vrijdagochtend. Onze hulp is gratis. Of kijk op
almelosociaal.nl/hulp-bij-uw-energiekosten-2024/

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.