Regelmatig worden onze cliëntondersteuners bijgeschoold. Zo ook afgelopen donderdag: een training van de belastingdienst over toeslagen.
Jeukwoorden; vakjargon
“Ieder jaar verandert het toetsingsinkomen om voor huur- en zorgtoeslag in aanmerking te komen.” Dat is een mooie zin in vakjargon die wij vanzelfsprekend begrijpen, maar u misschien de kriebels geeft.
Wat is toetsingsinkomen?
Het toetsingsinkomen is al het geld dat u in 1 jaar krijgt, voordat de belastingen eraf gegaan zijn. Andere woorden hiervoor zijn belastbaar loon of fiscaal loon. Het gaat dus over bedragen die op uw loonstrookje of salarisspecificatie staan, niet wat u op uw bankafschrift ziet. Bedragen die niet meetellen zijn: de toeslagen en kindgebonden budget, kinderbijslag of een pleegzorg-vergoeding en de teruggaaf inkomstenbelasting.
Wat is huur- en zorgtoeslag
Huurtoeslag is de naam die de belastingdienst geeft aan de vroegere huursubsidie. Afhankelijk van uw inkomen kunt u geld krijgen om de huur te betalen. Zorgtoeslag is ook geld van de belastingdienst, dat u vanaf uw 18e aan kunt vragen om te helpen om de zorgverzekering te betalen.
De meeste mensen kennen het toeslagenschandaal uit het nieuws. Wat wij horen, van de belastingdienst, maar ook van u: onze klanten, is dat toeslagen eng zijn. Toeslagen krijgt u als voorschot. Dat betekent dat u soms wat extra krijgt, maar ook soms wat terug moet betalen.
Geld terug krijgen
Er is een oplossing: vraag de toeslagen achteraf aan. Tot 1 september van het volgende jaar kunt u de toeslagen voor huur en zorg nog aanvragen. En aangezien u nu alle jaaropgaves over 2023 heeft, kunnen we precies uitrekenen waar u recht op heeft.
Op de training hoorden we dat vooral jongeren tussen de 18 en 23 jaar en ouderen boven de 55 jaar de toeslagen niet aanvragen. Hierdoor loopt u geld mis.
Wilt u hulp bij het aanvragen? Onze cliëntondersteuners zitten iedere maandag, dinsdag en vrijdag tussen 9:30 en 11:30 uur klaar aan de Boddenstraat 3 om u gratis te helpen.
Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.