Energie is belangrijk voor ons dagelijks leven. We hebben het nodig voor verwarming, licht en apparaten. Het is ook belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Helaas zijn er veel mensen die niet genoeg geld hebben om hun energiekosten te betalen. Dit zorgt ervoor dat ze soms geen warm water, verlichting of werkende apparaten hebben. Dit kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen.
Wat is energiearmoede?
Energiearmoede betekent dat mensen moeite hebben om hun energierekening te betalen. Dit komt vaak door een combinatie van hoge energiekosten en een laag inkomen. Vooral in huizen die slecht geïsoleerd zijn, loopt de energierekening snel op. Hierdoor hebben deze huishoudens het moeilijk om te betalen voor de energie die ze nodig hebben.
De overheid heeft geld gereserveerd ter bestrijding van de energiearmoede
Als we niet minder energie gaan gebruiken en de belasting op elektriciteit en gas verder stijgt, kunnen in 2030 ongeveer 1,5 miljoen huishoudens hun energierekening niet meer betalen. Begin 2024 was er het Noodfonds Energie. Een samenwerking van gemeenten, de overheid en energieleveranciers, waarmee voor een grote groep mensen een deel van de energierekening werd betaald. Uiteindelijk zijn er meer dan 193.000 aanvragen gedaan. Bijna een verdubbeling van de 83.000 mensen die in 2023 een aanvraag deden.
Welk bedrag stelt de overheid beschikbaar?
Voor de jaren 2025 en 2026 is elk jaar 60 miljoen euro beschikbaar. Verder gaat de belasting op gas omlaag, volgens de afspraken in het coalitieakkoord. De kans bestaat dat het Tijdelijk Noodfonds Energie weer open gaat. Energieleveranciers en bedrijven moeten ook bijdragen, dus op dit moment praten ze ook mee over een meer structurele oplossing. Dus hoe het bedrag besteed gaat worden is op dit moment nog niet bekend.
Hulp nodig bij uw energierekening?
U kunt nu nog geen hulp aanvragen bij het Noodfonds Energie. Zodra er meer bekend is leest u dat op onze site en FaceBook.
Toch kunnen wij u misschien al wel helpen met andere zaken. Voor huurders bestaat er de Fixbrigade: een samenwerking van Avedan, Ontplooj en de gemeente Almelo. Zij komen bij u thuis en helpen u gratis met energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips, spaarlampen en radiatorfolie. Heeft u een eigen huis, dan kunt u gratis terecht bij almelo-energie, voor bijvoorbeeld een gesprek met een energie-coach van de gemeente Almelo. Als uw huis voor 1983 gebouwd is en een WOZ-waarde onder de €281.000 heeft, kunt een bouwadviseur inschakelen.
Gratis hulp
Wij kunnen u ook op weg helpen als u niet weet waar u moet beginnen. Loop gerust eens binnen op een van onze gratis inloopspreekuren: iedere maandag, dinsdag en vrijdag, tussen 9:30 en 11:30 uur.